Palvelut

Seikkailijat voivat maksaa sivuhahmoille siitä, että he auttavat tai toimivat heidän puolestaan. Monilla palkollisilla on tavanomaisia taitoja. Joillain on harvinaista erikoisosaamista, mutta useimmilla ei ole seikkailemiseen soveltuvia taitoja.

Tyypillisimmät palkolliset on esitelty seuraavassa palvelutaulukossa. Muina helposti löytyvinä palkollisina voi pitää mitä tahansa väkeä, jota voisi kuvitella löytyvän tyypillisestä kaupungista.

Seikkailijat voivat tarvita palkollisia mitä moninaisimpiin tehtäviin. Velho voi palkata puusepän rakentamaan hänelle erityisen hienon kirstun ja sen miniatyyrikokoisen kopion jemma- loitsua varten. Taistelija voi maksaa sepälle, että tämä takoo hänelle miekan. Bardi voi maksaa räätälille erityisen hienosta esiintymisasusta, jonka hän tarvitsee esiintyessään kaupungin kermalle.

Toiset palkolliset tarjoavat vielä erikoistuneempaa palvelua tai taitojaan vaarallisiin tehtäviin. Seikkailijoiden mukaansa hirviöiden asuttamaa rauniolinnaa valloittamaan pestaamat palkkasoturit ja tutkijat, joille seikkailijat maksavat muinaisten salaisuuksien tutkimisesta, ovat palkollisia.

Korkean tason seikkailijat voivat jopa perustaa tukikohdaksi oman linnoituksen ja palkata erikseen jopa linnanherran tai hovimestarin pelkästään johtamaan kaikkia palkollisia tai palvelijoita. Yleensä näille linnassa tai kartanossa työskenteleville palkollisille tarjotaan majapaikka osana heidän palkkaansa.

PalveluMaksu
Vankkurimatka (kaupunkien välillä)2 kup per kilometri
Vankkurikyyti (kaupungin sisällä)1 kup
Palkollinen (ammattilainen)2 kr per päivä
Palkollinen (ammattitaidoton)2 hr per päivä
Viestinviejä1 kup per kilometri
Portti- tai tiemaksu1 kup
Laivamatka1 hr per kilometri

Ammattilainen on mikä tahansa palkollinen, jolle maksetaan jostakin palvelusta, johon liittyy pätevyys (ase, työkalu tai jokin taito taito). Esimerkkejä tällaisistä ovat palkkasoturi, käsityöläinen, kirjuri ja muut vastaavat erikoistunutta osaamista vaativat ammatit. Taulukkoon merkitty palkka on minimi. Jotkut asiantuntijat vaativat merkittävästi enemmän palkkaa. Ammattitaidoton tarkoittaa työtä, joka ei vaadi merkittävän erikoistunutta osaamista ja taitoa.

Loitsimispalvelut

Loitsimistaitoiset eivät ole tavallisia palkollisia. On mahdollista löytää joku, joka loitsii rahasta tai palveluksia vastaan, mutta sellaisen henkilön löytäminen ei tule olemaan helppoa ja vakiintuneita palkkioita ei ole. Yleisenä periaatteena voidaan pitää että mitä korkeamman tason loitsu on kyseessä, sitä vaikeampi on löytää joku loitsimaan se, ja sitä kalliimpaa se tulee olemaan. Jonkin kohtuullisen yleisen ensimmäisen tai toisen piirin loitsun loitsimiseen tuskin on kovin vaikea löytää pienestä tai keskikokoisesta kaupungista henkilöä, joka osaa ja on halukas sen loitsimaan. Esimerkiksi tunnistaminen tai haavojen parannus tuskin maksaa 10-50 kultarahaa enempää.

Korkean tason loitsua varten täytyy todennäköisesti matkustaa isoon kaupunkiin, ja siellä yliopistoon tai isoon temppeliin. Loitsija todennäköisesti pyytää jotain vastapalvelusta, jonka vain ammattimaiset seikkailijat pystyvät antamaan. Tällainen vastapalvelus voi olla vaikka arvokkaan esineen hakeminen vaarallisesta sijainnista tai lääkkeiden ja tarvikkeiden toimittaminen kaukaiseen siirtokuntaan hirviöiden asuttaman erämaan toiselle puolelle.


Edellinen Ruoka, Juoma ja Majoitus

Seuraava Pikkutavataa