Kulut

Silloin kun seikkailijat eivät laskeudu maanalaisiin kätkettyihin syövereihin, tutki raunioita löytääkseen kauan sitten kadotettuja aarteita ja pidä loitolla maan ylle levittäytyviä pimeyden voimia, kohtaavat he arkipäiväisempiä haasteita. Jopa fantasiamaailmassa eläminen vaatii katon pään päälle, ruokaa ja vaatteet ylle. Kaikkiin näihin kuluu rahaa ja hahmon elintason määrittelee kuinka paljon haluaa tai pystyy kuluttamaan elämiseen.

Elintasokulut

Elintasokulut ovat yksinkertainen tapa hoitaa hahmon elämiseen liittyvät kulut. Ne pitävät sisällään majoituksen, ruuan ja juoman ja kaikki muut välttämättömyydet. Elintasokulut pitävät myös sisällään varusteiden kunnostuksen, ylläpidon ja huollon, jotta ne ovat valmiina seuraavaa seikkailuasi varten. Valitse joko jokaisen viikon tai kuukauden alussa elintasosi seuraavasta taulukosta ja maksa siihen liittyvät kulut. Kulut on listattu per päivä, joten kerro kuukauden elintasokulut 30:llä saadaksesi elintasoon liittyvä kulu. Elintasosi voi vaihdella ajoittain sen mukaan, kuinka paljon hahmollasi on varoja käytettävissään uransa aikana. Joskus hahmosi on varoissaan ja toisinaan joutuu olemaan säästeliäämpi. Ylläpitämälläsi elintasolla on seurauksia. Varakkaalla tai aristokraattisella elämäntavalla pääset helposti seurapiireihin luomaan kontakteja rikkaisiin ja vaikutusvaltaisiin, mutta kiinnität myös mahdollisten varkaiden, huijareiden ja onnenonkijoiden huomion itseesi. Säästeliäästi ja kohtalaisesti elämällä et kiinnitä huomiota itseesi ja todennäköisesti kukaan ei oleta, että sinulla olisi mitään varastamisen arvoista, mutta et kyllä luo yhteyksiä vallanpitäjiinkään.

Kurja. Elät epäinhimillisissä oloissa. Sinulla ei ole omaa kotia vaan ainoastaan se suoja, minkä voit löytää. Olet suurimman osan ajasta sään armoilla. Yövyt missä pystyt. Jos pystyt livahtamaan sisään, niin voit yöpyä ehkä varaston tai ladon nurkissa. Olet täysin muiden ihmisten armoilla. Väkivalta, taudit ja nälkä uhkaavat sinua jatkuvasti. Et voi edes nukkua rauhassa ja turvassa. Jotkut yhtä kurjassa asemassa olevat halajavat seikkailijan varusteitasi, jotka varastamalla ja myymällä he ansaitsisivat omasta näkökulmastaan omaisuuden. Suurin osa paremmin toimeen tulevasta väestä ei kiinnitä sinuun edes huomiota. Laki ja järjestys ei ole sinun tai muun samassa asemassa elävän puolella.

Ankea. Elät kostean tallin nurkassa, mutalattiaisessa majassa kaupungin ulkopuolella tai rottia ja luteita kuhisevassa vuokrakasarmissa. Et ole ulkoilmassa sään armoilla, mutta elät epätoivoisessa ja väkivaltaisessa ympäristössä, jossa taudit, nälkä ja kaikenlainen epäonni on monen osana. Suurin osa paremmin toimeen tulevasta väestä ei kiinnitä sinuun edes huomiota. Laki ja järjestys ei ole sinun tai muun samassa asemassa elävän puolella. Useimmat, jotka joutuvat elämään näissä oloissa, ovat kärsineet elämässään jonkin merkittävän takaiskun. He voivat olla sairaita, paossa toisesta maasta tai muutoin menettäneet elinkeinonsa. Kodittomuuteen ja vielä kurjempaan jamaan joutuminen on alituinen uhka.

Kehno. Elät ilman suurinta osaa mukavuuksista. Majoituksesi on karu, ruokasi yksinkertaista ja vaatteesi nukkavieruja. Asuinolosuhteesi ovat juuri ja juuri riittävät, joskin sangen epämiellyttävät. Voi olla, että vuokraat huonetta tavernan yläkerrasta tai muissa vaatimattomissa oloista. Hyödyt jonkin verran järjestyksenvalvonnasta ja lain suojeluksesta, mutta joudut silti varautumaan väkivallan uhkaan, rikoksiin ja tauteihin. Näissä olosuhteissa elävät yleensä ammattitaidottomat työläiset, kulkukauppiaat, romunkerääjät, ammattirikolliset ja palkkasoturit.

Kohtalainen. Kohtalainen elintasosi pitää sinut poissa slummien kurjuudesta ja antaa sinulle myös mahdollisuuden pitää seikkailijan varusteesi kunnossa. Elät kaupungin vanhemmassa osassa ja vuokraat huonetta majatalossa tai temppelissä. Et kärsi janoa tai nälkää, ja elinolosuhteesi ovat siistit, joskin koruttomat. Näissä olosuhteissa elävät yleensä eri alojen ammattitaitoiset työläiset, opiskelijat, papit ja perheelliset ammattisotilaat. Mukava. Elintasosi myötä sinulla on mahdollisuus vaatettaa itsesi hyvin ja pystyt pitämään seikkailijan varusteesi hyvin helposti kunnossa. Elät keskiluokkaisella alueella pienessä mökissä tai asunnossa tai omassa huoneessa hyvälaatuisessa majatalossa. Samalla alueella naapureinasi elää hyvin toimeentulevia taitavia käsityöläisiä, kauppiaita ja armeijan upseereja perheineen.

Varakas. Elintasosi on ylellinen, vaikka et ehkä olisi ihan samalla tasolla kuin äveriäiden mahtisukujen perintörikkauksilla elävät. Elät kuin hyvin menestynyt kauppias, kuninkaallisten suosikkipalvelija tai jonkin menestyneen yrityksen omistaja. Sinulla on iso koti kaupungin paremmalla puolella tai majatalon paras huone. Tarpeistasi huolehtii muutama palvelija, kuten keittäjä ja taloudenhoitaja.

Aristokraattinen. Elät täydessä yltäkylläisyydessä. Asut talossa kaikkein mukavimmassa ja viihtyisimmässä osassa kaupunkia tai erittäin hienossa majatalossa. Syöt parhaissa ravintoloissa, teetät vaatteesi kaikkein taitavimmalla ja muotitietoisimmalla räätälillä ja kaikista tarpeistasi huolehtii taitava ja runsaslukuinen palvelusväki. Saat säännöllisesti kutsuja rikkaiden ja vaikutusvaltaisten juhliin ja muihin tilaisuuksiin. Vietät iltasi poliitikkojen, kiltajohtajien, ylipappien ja aatelisten seurassa. Korkean tason kavaluus ja petokset tulevat sinulle tutuksi, ja mitä varakkaampi olet sitä todennäköisempää on, että joudut pelinappulaksi poliittisiin juonitteluihin, halusit sitä tai et.

ElintasoKulut per päivä
Kurja-
Ankea1 hr
Kehno2 hr
Kohtalainen1 kr
Mukava2 kr
Varakas4 kr
Aristokraattinen10 kr minimi

Selviytyminen omillaan

Kulut ja niihin liittyvät elintasot olettavat, että vietät seikkailujen välisen aikasi kaupungissa, ostaen sellaiset palvelut, joihin sinulla on varaa. Näin kuitenkaan ole kaikkien pakko tehdä. Jotkin hahmot pärjäävät omillaan sivistyksen ulkopuolella, ja joillakin on hyödyllisiä ammattitaitoja. Tarpeeksi kyvykkäät voivat jopa kerätä ruokaa, metsästää ja korjata itse omat varusteensa. Tämänkaltainen elämäntapa ei vaadi rahan kuluttamista, mutta se vaatii aikaa. Jos vietät aikasi seikkailujen välillä ammattia harjoittaen, voit ylläpitää kohtalaista elintasoa. Jos sinulla on pätevyys selviytymisessä, voit ylläpitää mukavaa vastaavaa elintasoa. Kuuluessasi organisaatioon, joka tarjoaa mahdollisuuden työhön, kuten varkaiden kilta tai temppeli pystyt ylläpitämään mukavaa elintasoa tekemällä työtä organisaatiolle. Pätevyys esiintyminen taidossa tarkoittaa, että voit ylläpitää varakasta elintasoa esiintymällä.


Edellinen Kauppatavara

Seuraava Ruoka, Juoma ja Majoitus